top of page

חג השבועות הוא הזדמנות לספר על פסטיבל הנשים הגדול בעולם המתקיים בהודו בחג הקציר – פונגלה Pongala

עודכן: 20 באוג׳ 2021

זהו פסטיבל פוריות שנתי. הנחגג בפברואר-מרץ, בליל הירח המלא, ביום התשיעי של חודש Kumbham מילולית: סיר חרס ובהשאלה רחם.

בפסטיבל משתתפות יותר משני מיליון נשים, ממגוון דתות, קהילות ומעמדות, ללא התחשבות בקסטה, אמונה או דת.

הן משתרכות בדרכים המובילות אל מקדש האלה אטוקאל Attukal בעיר הבירה של קרלה תריוונדרום, Trivandrum עם סירי הבישול שלהן. ממשלת קרלה אפשרה לפסטיבל להתקיים במרץ השנה למרות שהפנדמיה כבר הייתה באוויר. ביטולו היה מוריד לטמיון חודשים של תכנון והיערכות מקדימה. יחד עם זאת שר התיירות של קרלה הורה למלונאים להמליץ לזרים להימנע מביקור במקומות עמוסים, לאור התפרצות המגיפה העולמית.

למעלה משני מיליון נשים מתכנסות סביב מקדש אטוקאל בפסטיבל פונגלה

הפסטיבל נקרא על שם טקס "פונגלה", שפירושו "להרתיח מעל". הוא מתייחס להרתחה פולחנית של דייסת אורז, המבושלת עם חלב, גהי (חמאה מזוקקת), סוכר גולמי מתמרים, קוקוס, אגוזים וצימוקים. את סיר החרס מכסים בעלה בננה ומניחים לו להתבשל כשעה. הנשים ההודיות מטפלות בפונגלה שלהן בדבקות. מוסיפות עלי דקל בדיוק ברגע הנכון בכדי לשמור על האש בוערת, תוך כדי ערבוב הדייסה בסיר. נראה כי החום והעשן הצורב לא משפיעים עליהן. כולן עובדות, ללא לאות ובאופן מכני, להביא את המים לרתיחה, להוסיף את האורז ולערבב את הגהי.


על פי האמונה יש להשתמש בכדי חרס חדשים ולכן מוכרי הכדים מגיעים לעיר זמן רב לפני הפסטיבל

כל המרחב בסמיכות למקדש נאסר לכניסת גברים. רק נשים מורשות להשגיח על אש הפונגלה מכיוון שרק נשים צפויות לבשל במשק הבית ההודי. ההדרת הגברים איננה נובעת מהעצמה נשית אלא משום שאין זה נחשב ראוי לגבר לבשל בכלל. הפסטיבל משמש תזכורת תרבותית לנשות הודו כי תפקידן בחיים מתמצק על ידי ציפיות תרבותיות אלה: לבשל, ​​לקיים את המסורת ולהיות פוריות.

עם שחר הרחובות והכיכרות, ברדיוס של 7 ק"מ מהמקדש, הומים בנשים. הן מתעוררות באישון לילה ושופכות על ראשן דליי מים כאקט היטהרות ואז תופסות לעצמן מקום ומתרכזות בהכנת האח הייעודי עבור בישול הדייסה. לאור הירח הן מסדרות 3 לבנים במשולש ומניחות את הסירים על האח. מול הסירים מונח עלה בננה ועליו מנחות לאלה: קטורת, מנורות שמן, בננות, פתיתי אורז. ברקע נשמעים שירים פופולריים לכבוד החג בשפת המקום מליאלאם, לאורך חומות העיר מונחים מערומים של סירי חרס וכל נהגי הריקשות והמוניות בעיר מגויסים לתעבורה ללא תשלום.


9.3.2020 הפנדמיה שהחלה להתפשט גם בהודו לא מנעה את קיום פסטיבל Photo Credit: V. V. Biju

האות לתחילת בישול הפונגלה ניתן ע"י הכהן (ברהמין) הראשי. הוא מעביר את האש הקדושה, מהתנור שבחזית המקדש החוצה, והיא עושה את דרכה לאורך נתיב קווי אל כל הנשים המדליקות בה את אח הלבנים. קולות מצלתיים ונפצים מתוך המקדש מועברים ברמקולים ובמסכי וידאו לכל רחבי העיר, כך כולן יודעות שהגיע הזמן המבורך להדלקת האח ולהתחלת הבישול. רק הכוהנים - הברהמינים - יכולים לקיים את פולחן דייסת אורז במקדשים, אולם עשרות שנים הנשים קיימו את הפולחן במטעים ובשדות כאקט להעצמת כוחה של האלה – השאקטי על מנת שתוכל לעזור לכל מאמיניה.


מקדש אטוקאל בתריוונדרום בירת קרלה

לכבוד שבועות הוספנו לתפריט המשלוחים שלנו פלאק פאניר – תבשיל תרד וגבינה ביתית שצ'נצ'ל מכין בטכניקה מסורתית. הפאניר היא גבינה ניטרלית, שעמידה לחום, ולכן אפשר לערבב אותה עם כל תבשיל והיא תספח את הטעמים שלו בשמחה.

מבשלים בסיר שקית חלב עד לרתיחה ומנמיכים את האש. מוסיפים חצי לימון ומערבבים 5 דקות עד שהגבינה נפרדת מהמים. מותחים מעל סיר חיתול ויוצקים לתוכו את הגבינה. המים ניגרים למטה, קושרים את החיתול מעל הכיור לשעתיים כדי לנקז את כל הנוזלים. משטיחים את הגבינה על מגש וחותכים לריבועים בגודל 2 סמ"ר. שומרים במקרר ומטגנים לפני שמוסיפים לכל תבשיל. מכל ליטר חלב מקבלים 100 גר' פאניר.


פלאק פאניר - תבשיל תרד עם גבינה הודית ביתית

99 צפיות0 תגובות

Kommentare


הרשמה לבלוג

תודה על ההרשמה!

bottom of page